Budget koken=Zoveel mogelijk zelf maken

 



Budget-eten begint met plannen.

Niet alleen wat je zult gaan eten, maar vooral aan de hand van een ouderwets boodschappenlijstje inkopen doen.

Er gaat nog wat aan vooraf.

1.Weet hoeveel je gezin eet en koop overeenkomstig in.

2.Stel eerst met een weegschaal vast welke hoeveelheden comfortabel voor jouw gezinssituatie zijn.
Weeg pasta, rijst, mie en couscous af want de fabrikanten willen dat we meer gebruiken, want betekent meer omzet voor hen. Voor onze portemonnee is dat ‘koken voor de vuilnisbak’ echter niet gunstig.

3.Zoveel mogelijk zelf maken. Maak er een sport van om jus, sausjes, soep, pastasaus zelf te maken want alle kant en klare dingen die aangeboden worden, zijn een ware aanslag op je budget en wanneer je ze zelf maakt kost het echt niet veel meer tijd.

Kortom alles wat een bewerking heeft ondergaan, van een gepaneerde schnitzel tot kerriezuurkool is eenvoudig zelf te bereiden en spaar je veel. Voorgesneden groente is niet alleen korter houdbaar maar zelf snijden is het eerste verdiend. En jij snijdt altijd spaarzamer dan de fabriek, weer winst.

De recepten op mijn site komen vaak van supermarkten en producenten. Steeds als daar staat: ‘één zakje aardappelpuree’, bedenk dan dat zelf maken goedkoper is!

Het zelfde geldt voor sausjes, die maak je ook zelf, er zijn meer dan 1000 recepten in de receptenzoeker
die als voorbeeld kunnen dienen.
Daarnaast kun je veel informatie vinden in
basisgerechten  en informatie hoe je basisgerechten klaarmaakt.

Om het je nog eenvoudiger te maken is hier een verwijzing naar 100 verschillende instructie video's van Albert Heijn en de C1000 klik op de link: Instructie video 



Of

Zelf maken beschrijving:
 
Zelf brood bakken
Zelf de lekkerste bouillons en soepen maken
Zelf paneermeel en croûtons maken
Zelf vlees en vis paneren
Zelf pastasaus maken
Zelf paté maken
Zelf rollades maken
Zelf sauzen en dressings maken
 

Als voorbeeld mijn situatie:

Wij zijn met zijn tweeën.
En na wat proefjes zijn we tot de volgende conclusie gekomen:


RIJST 80 GRAM P.P.
PASTA’S 85 TOT 100 GRAM P.P.
COUSCOUS 65 GRAM P.P.
MIE 85 TOT 90 GRAM P.P.
AARDAPPELS  
300 GRAM P.P.
GROENTE 300/400 GRAM P.P.
VLEES 125 GRAM P.P.
SAUS 35 ML P.P.

Nu zul je zien dat deze hoeveelheden afwijken van wat de producenten op hun pakken schrijven.
Kunst, hoe meer wij gebruiken hoe meer zij kunnen verkopen.
Dat we regelmatig overhouden als we hun hoeveelheden aanhouden en vervolgens de restjes weggooien zal hen een zorg zijn.

In Nederland wordt zo’n 350 kg voedsel per gezin per jaar weggegooid.
één kg weggegooid voedsel staat ongeveer gelijk met 1 liter benzine omdat je ook alle energie die in het voedsel is gestopt, weggooit, zoals

kunstmest, land bewerken, transport, opslag, enz.

Zou jij het in je hoofd halen om 10 volle tanks benzine zomaar weg te gooien?

Als je eenmaal weet hoeveel je gezin nodig heeft zonder elke maaltijd restjes over te houden, koop dan niet meer dan de noodzakelijke hoeveelheid.

Vermijd reklames als; neem twee en betaal er één .
Meestal kom je er niet aan toe die tweede op te eten. Die tweede raakt in je koelkast over de datum en wordt vervolgens weggegooid. Was die eerste toch duur.

Maak eerst alles op wat een beperkte houdbaarheidsdatum heeft.

Koop potjes met ingrediënten zoals mosterd en sambal afgestemd op het gebruik van je gezin.
Een pot mosterd van 450 gram is inderdaad niet duur maar je moet al heel wat mosterd per week gebruiken om hem in een maand op te krijgen anders staat het al gauw maandenlang in de koelkast en gooi je het uiteindelijk weg om dat het er niet meer uitziet.
Ga eens na hoe vaak je dat met verschillende potjes al niet is overkomen.

Zo is het ook met groente en fruit. Als het eventjes kan, koop dan vers fruit en groente een paar keer per week, dan verlept het tenminste niet.

Sommige groenten bewaar je beter in de koelkast sommige daarbuiten.
Zoek dat uit, het bespaart veel.

Wees creatief. Sta stil bij wat je eet. Lees etiketten. Wat jezelf maakt heeft een veel korter etiket en smaakt ook nog veel beter.
Gemaksvoedsel wordt niet voor ons gemaakt maar om iemand anders zijn zakken te vullen. En dat wil jij?
Maak budget-eten tot een sport. Ja het kost iets meer tijd maar je bespaart aanzienlijk.

Lees ook de SPECIAL: TIPS OVER GOEDKOPER ETEN, en doe er je voordeel mee.

Dan blijf ik budgetmenus, gebaseerd op de aanbiedingen van 8 supermarkten, uitbrengen.


Samengesteld door Robsbudgetmenus.
laatst bijgewerkt : 02-12-2010