Budget koken=Zoveel mogelijk zelf maken

Pasta sauzen maken


Veel pastasauzen zijn te vinden in de receptzoeker.
Het beste is de sauzen te maken wanneer je voordelig een hoop tomaten weet te kopen.(kilo's)
Maak dan de saus in porties voor de grote van je gezin en vries ze in.
Zo heb je altijd een lekkere basis saus tot je beschikking.
Een goede basisaus vindt je hier plus verse basilicum en italiaanse kruiden.
Hieronder een kort overzicht.

Salsa alle cipolle – Uiensaus  
 

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 30 minuten
Benodigdheden
• 1/2 kg uien
• 100 gr boter
• 2 dl verse room
• 2 dl magere kippenbouillon
• zout, vers gemalen zwarte peper en muskaatnoot.

Fruit de in ringen gesneden uien in de boter zonder te laten kleuren.
Overgiet met bouillon en laat onder de deksel nog 25 minuten doorstoven.
Pureer de uiensaus met de staafmixer, roer de room erdoor en laat indikken.
Kruid met peper, zout en muskaatnoot.
Salsa alle herbette –
Tuinkruidensaus
 
voor 4 personen

Bereidingstijd: 35 minuten
Benodigdheden
• 1 toefje van: dille, basilicum, peterselie, bieslook, kervel, dragon en melisse
• 1 ui
• 3 hard gekookte eieren
• 1 ½ dl verse room
• 1 ½ dl yoghurt
• 250 gr verse kaas
• 3 eetlepels citroensap
• 1 scheutje Worcestershiresaus
• Paprikapoeder, zout en peper.

Snijd de hard gekookte eieren in blokjes. Hak de gewassen tuinkruiden heel fijn.
Snipper de ui. Klop de room met de yoghurt en de verse kaas tot een gladde saus en
breng op smaak met peper, zout, paprikapoeder, citroensap en Worcesterhiresaus.
Roer de tuinkruiden, ui en eieren erdoor.

Tip
Deze saus smaakt heerlijk bij koude slaatjes van bijvoorbeeld fusilli, spirelli, torselli.
Salsa alla salmone – Zalmsaus  
Voor 4 personen

Bereidingstijd: 20 minuten
Benodigdheden
• 250 gr gekookte zalm
• 50 gr geraspte parmezaan
• ½ l bechamelsaus
• 2 eetlepels vers gehakte dille
• muskaatnoot, zout en peper.

Bereid een klassieke bechamelsaus en roer er de klein gesneden en de ontgrate
zalm door met de parmezaanse kaas en dille. Kruid met peper, zout en
muskaatnoot en garneer met een takje verse dille.
Salsa besciamella –
Bechamelsaus
 
 

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 15 minuten
Benodigdheden
• ½ l volle melk
• 50 gr gezeefde bloem
• 50 gr boter
• 2 eierdooiers
• zout, peper en muskaatnoot.

Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Bereid een witte saus en giet de
koude melk erop.
Laat op een laag pitje indikken en blijf roeren om klontervorming te voorkomen.
Neem van het vuur en roer de eierdooiers erdoor. Kruid met peper, zout
en muskaatnoot.

Tip
Grebruik warme saus met koude melk óf koude saus met hete melk. Anders dikt
de saus niet in.

Sugo di pomodori –
Tomatensaus
 
  Voor 4 personen

Bereidingstijd: 20 minuten
Benodigdheden
• 1 blik gepelde tomaten
• 1 knoflookteentje
• 3 sjalotten
• 4 eetlepels groene olijfolie
• 6 basilicumblaadjes
• 2 eetlepels parmezaanse kaas
• zout en versgemalen peper.

Fruit de gehakte knoflook en sjalotten in de olie. Voeg er de gepureerde tomaten met
hun sap en de gehakte basilicumblaadjes bij. Laat op hoog vuur 5 minuten inkoken.
Draai het vuur lager en laat nog 5 minuten sudderen tot de saus dik en smeuïg wordt en
de olie naar boven komt drijven. Roer af en toe om en neem het van het vuur als
de saus gaat borrelen.
Salsa agli spinaci –
Spinaziesaus
 
  Voor 4 personen

Bereidingstijd: 15 minuten
Benodigdheden
• 800 gr verse spinazie
• ½ l bechamelsaus
• 1 snuifje muskaatnoot
• vers gemalen zwarte peper, zout.

Laat de gewassen spinazie in de pan met deksel vijf minuten smelten en
houd een handvol spinazieblaadjes apart. Laat de gestoofde spinazie goed uitlekken en
vang het stoofnat op. Hak de spinazie fijn, kruid met peper, zout en muskaatnoot en
houd warm. Roer de spinazie en het stoofnat door de warme bechamelsaus en
meng er de fijn gehakte rauwe spinazieblaadjes door.
Salsa ai funghi –
Paddenstoelensaus
 
  Voor 4 personen

Bereidingstijd: 30 minuten
Benodigdheden
• 50 gr cantharellen
• 50 gr eekhoorntjesbrood
• 50 gr oesterzwammen
• 50 gr shiitake
• 50 gr boleten
• 2 lente-uien
• 1 eetlepel gesnipperd bieslook
• 50 gr boter
• 6 eetlepels droge witte wijn
• 2 dl kalfsfond
• 6 eetlepels verse room.

Maak de paddenstoelen schoon, was ze en snij ze kleiner.
Snijd de lente-uitjes in dunne ringen en fruit ze in de boter.
Voeg de paddenstoelen toe, zet het vuur hoger en laat meefruiten tot al het
vocht verdampt is.
Kruid met peper en zout, blus met de wijn en laat ze volledig inkoken.
Overgiet met kalfsfond en room en laat op hoog vuur indikken.
Roer het bieslook erdoor en kruid bij indien nodig.
Salsa al peperoni –
Paprikasaus
 
  Voor 4 personen

Bereidingstijd: 20 minuten
Benodigdheden
• 1 kg rode, gele en groene paprika’s
• 6 eetlepels groene olijfolie
• 4 knoflookteentjes
• vers gemaken peper en zout.

Maak de paprika’s schoon, was ze en snijd ze in reepjes.
Laat de gepelde en gesnipperde knoflook kleuren in de olie en voeg er de
paprikareepjes bij.
Laat onder de deksel 10 minuten zacht stoven. Haal de deksel van de pan,
kruid met peper en
zout en laat nog ongeveer 5 minuten doorstoven.
Salsa al gorgonzola –
Gorgonzolasaus
 
  Voor 4 personen

Bereidingstijd: 10 minuten
Benodigdheden
• 250 gr broccoli
• 200 gr gorgonzolakaas
• 100 gr mascarpone
• 1 ½ dl yoghurt
• vers gemalen witte peper

Snijd de schoongemaakte broccoli in kleine roosjes en kook ze een
paar minuten in kokend gezouten water
tot ze nog beetvast zijn en giet af . Verkruimel de gorgonzola en doe hem samen met de
mascarpone in een pannetje. Verwarm al roerend tot de gorgonzola gesmolten is.
Meng er de broccoli en de yoghurt door en kruid met peper. Laat nog
een paar minuten al roerend doorwarmen.

Salsa al pepe verde e limone –
Groene pepersaus met citroen
 
  Voor 4 personen

Bereidingstijd: 10 minuten
Benodigdheden
• 2 koffielepels vers ingelegde groene peper
• 1 geraspte citroenschil
• 3 eetlepels boter
• 1 ½ dl verse room
• 1 snuifje zout.

Smelt de boter en roer de room erdoor. Kneus de uitgelekte peperkorrels en
roer ze door de room met de geraspte citroenschil en zout.
Laat zacht doorwarmen zonder aan de kook te komen tot de saus begint in te
dikken en serveer.
Salsa al tonno- tonijnsaus  
  Voor 4 personen

Bereidingstijd: 10 minuten
Benodigdheden
• 200 gr tonijn natuur uit blik
• 60 gr gepelde walnoten
• geraspte citroenschil
• 1 koffielepel Worcestershiresaus
• 4 eetlepels gehakte peterselie
• 4 basilicumblaadjes
• 2 dl groene olijfolie
• vers gemalen zwarte peper en zout.

Pureer de uitgelekte tonijn met de noten, citroensap, Worcestershiresaus,
peterselie en basilicum. Roer tot een gladde smeuïge saus en klop er in
dunne straaltjes de olijfolie door. Kruid met zout en peper en serveer bij
de hete pasta.
Salsa alla Bolognese –
Bolognese saus
 
  Voor ongeveer 1 ½ liter

Bereidingstijd: 3 uur
Benodigdheden
• 1 kg gemengd gehakt
• 1 ui
• 1wortel
• 1 selderijstengel
• 4 eetlepels groene olijfolie
• 1 dl rode tafelwijn
• 6 dl magere bouillon
• 5 eetlepels tomatenpuree
• 1 laurierblad
• 1 takje tijm
• 1 snuifje oregano
• 8 eetlepels groene olijfolie
• zout en versgemalen peper.

Snij de schoongemaakte groenten in fijne reepjes en fruit ze in de hete olie.
Roer het gehakt erdoor en bak mooi kruimig. Laat 15 minuten doorstoven tot al
het vocht verdampt is.
Blus met rode wijn en breng op smaak met laurier, peper, zout, tijm en oregano.
Laat de wijn bijna volledig indampen en meng met tomatenpuree.
Laat nog even doorstoven en overgiet met de bouillon.
Laat onder de deksel nog minstens 2 uur zachtjes sudderen.
Roer geregeld even door en giet nog wat bouillon bij als de saus te droog wordt.
Salsa alla Genovese –
Genovese saus
 
  Voor 4-6 personen

Bereidingstijd: 2 uur
Benodigdheden
• 1 wortel
• 1 selderijstengel
• 100 gr rauwe ham met zwoerd
• 2 kg uien
• 1dl groen olijfolie
• 1 kg mager rundvlees
• 1 glas droge witte wijn
• vleesbouillon
• vers gemalen zwarte peper en zout.

Hak de wortel, selderij en ham heel fijn. Snijd de uien in ringen.
Verhit de olie in een pan die net groot genoeg is om het vlees en de groenten te
bevatten. Fruit ham en groenten al roerend in hete olijfolie en leg het vlees erin.
Bedek het volledig met de uien. Overgiet met water en kruid met peper en zout.
Laat op matig vuur al roerend stoven tot het vlees begint te kleuren.
Draai het vuur laag en laat nu het vlees heel langzaam twee uur gaar stoven.
Giet er regelmatig een scheut bouillon en wijn bij om aanzetten te voorkomen.
Keer het vlees geregeld om. Serveer het vlees in plakken gesneden bij de saus die
vooraf door de pasta wordt gemengd.
Salsa alla olive –
Olijvensaus
 
  Voor ongeveer 2 ½ dl

Bereidingstijd: 40 minuten
Benodigdheden
• 6 eetlepels groene olijfolie
• 250 gr gepelde tomaten uit blik
• 2 knoflookteentjes
• 1 Spaanse peper
• 1 eetlepel kappertjes
• 100 gr ontpitte zwarte olijven
• 1 gehakte peterselietakje
• 1 snuifje zout.

Laat de geplette en gepelde knoflook kleuren in de hete olijfolie en
roer er het grof gehakte pepertje, zonder zaadjes, door.
Roer er de geprakte tomaten door en kruid met zout.
Laat onder de deksel op een laag pitje 30 minuten sudderen tot de saus gebonden is.
Roer er de uitgelekte kappertjes, de gehakte olijven en de peterselie door.
Laat even doorwarmen.
Salsa alla ricotta e prosciutto
– Ricotta- en hamsaus
 

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 15 minuten
Benodigdheden
• 6 eetlepels boter
• 2 prei
• 1 geplet knoflookteentje
• 125 gr magere gekookte ham
• 250 gr ricottakaas
• 1 ½ dl dikke zure room
• vers gemalen witte peper.

Snijd de prei in rondjes en fruit samen met de knoflook in de boter.
Voeg er de in blokjes gesneden ham bij en laat kort meefruiten.
Meng in een kom de ricotta met de room tot een gladde saus en kruid met peper.
Roer door de preimengsel en laat zachtjes doorwarmen.

Tip
De ricotta kan worden vervangen door een ander type verse zachte roomkaas.
 

 

Bron : Recepten Carta Bewerking : Robsbudgetmenus